studiohelder
   
  over de restauratie van een ruïne  
   
  restauratie Een projectbeschrijving
In 2013 heb ik een opdracht ontvangen om een terrein met opstallen geschikt te maken voor bewoning. Een terrein in de Lot, niet ver van Cahors op de Causses du Quercy.
Het project:
Afbouw van een woonhuis, aanleg van een zwembad met poolhouse, restauratie van een ruïne en ontwerp en herinrichting van de buitenruimte.
Afgelopen maand is het opgeleverd. Aanleiding genoeg om hier even aandacht aan te geven.
 
     
     
     
  plan de masse  
  situatietekening van het totale project  
   
  restauratie restauratie  
     
  verlaten en verwaarloosd
Hier wat impressies van gebouw en terrein. Er zijn nog heel veel van dit soort plekken in Frankrijk. Zeker in die gebieden waar weinig economie is. Gebouwen blijven leeg en verpauperen. Er is een diagonaal door Frankrijk te trekken van noordoost naar zuidwest, "de diagonaal van de leegte". De Lot ligt op deze diagonaal.
Dus positief dat dit terrein is aangekocht, dat er weer investeringen plaatsvinden en de plaatselijke economie een zetje krijgt, de beweging moet toch ergens beginnen.

Het gebouwtje is uit de 19e eeuw. Oorspronkelijk met gebouwd met 2 ruimtes en later uitgebreid naar 3. (zie plattegrond onderaan pagina) Op de beide uiteinden een ruimte met een schouw en een souillarde. (zie onderstaande foto) Dit is een uitsparing in de muur aan de noordzijde, de koudste plek in het huis om eten te bewaren.
 
   
  sloop of restauratie
Er is getwijfeld aan een restauratie,
maar eerlijk gezegd is er geen alternatief,
slopen doe je niet en al helemaal niet als er nog een dak op zit.
details  
  drie ruimtes aaneengeschakeld en *) een souillarde  
   
  De restauratie een sacré avontuur

vloer
doorsnede vloerEr was geen verharde vloer aanwezig. De oorspronkelijke vloer was van hout of van zand. Voor de aanleg van de vloer is de grond eerst uitgegraven, niet te diep, om niet onder de voet van de buitenmuren uit te komen. Hierin is een grindlaag aangebracht. Deze laag dient ervoor om vocht uit de bodem niet te laten doordringen naar bovenliggende constructie. Op deze grindlaag is een gewapende betonnen draagvloer gestort.

muren
De muren zijn opgebouwd uit natuurlijke kalksteen, bewerkt en getailleerd. Ze zijn indertijd droog gestapeld dus zonder een cementmortel of een andere verbinding. Met een dikte van 50 à 60cm, een ontwikkelde kennis om droog te stapelen én een beperkte hoogte van de muur was dit geen probleem.
Maar nu met een nieuw dak, meer en grotere openingen en de inbouw van electra- en waterleidingen, was het noodzakelijk deze muren eerst te verstevigen. Maar zonder deze af te breken en opnieuw op te bouwen. Om dit te realiseren is er bedacht om vanaf de binnen- en buitenzijde van de muur een kalkmortel in te spuiten. Voor de versterking natuurlijk, maar ook voor de wind- en waterdichtheid.

au au
kopgevelEen kopgevel is bezweken onder deze methode en is ingestort. Aan de binnenzijde ervan is de schouw weggenomen en bleek de gevel teveel verzwakt. In de nog natte mortel en onder de druk van de gevel zijn de stenen gaan drijven. Geen grote ramp. Had het voorkomen kunnen worden? Achteraf altijd. Aannemer was goed verzekerd, controleer ik standaard bij de contractering. Van de nood een deugd gemaakt overigens, want een extra raamopening erin gemaakt die niet van te voren bedacht was.

dak
daksporenDakbedekking en dakconstructie waren niet meer herbruikbaar. Vooral jammer van de spanten. Waren nog originele staat, vorm van de boom of tak was nog zichtbaar.
De spanten zijn in de nieuwe situatie niet teruggebracht, gording en nok zijn vrijdagend tussen de muren gelegd. Hierop aangebracht een dakbeschot van populierenhout. Er bovenop een doorgaande isolatie, methode 'Sarking'. De dakbedekking is terugopgelegd met gerecupereerde nonnen- en monnikenpannen. De Fransen hebben een betere benaming hiervoor, onder de courant en boven de couvrant. Dus een term die vertelt wat het doet.
   
  restauratie  
   
  resultaat
De binnenruimtes zijn gelukt. Drie ingetogen ruimtes als kloostercellen, fijne lichttoetreding, sobere afwerking, geen binnendeuren en alles in natuurlijke materialen uitgevoerd. Kalk voor mortel en stucwerk, in plaats van cement en gips.
En dat maakt het verschil, kalk is ademend; neemt vocht op en geeft het ook weer af en dat geeft de ruimte een schone, droge en prettige atmosfeer.
Koel in de zomer, door de dikke stenen muren en beperkte raamopeningen.
Kortom een gebouwtje met een ziel, om in te zijn en heel erg van te houden.
 
   
  restauratierestauratierestauratie  
     
  restauratierestauratie  
     
  projectdata  
  Geografisch
Departement: Lot (46)
Plaats: Vaylats

Oppervlakte
terrein: 2000m2
woning: 70m2

Projectduur
start bouw: februari 2015
bouwtijd: 14 maanden (totale project)

Materialisatie
BG vloer: gewapend beton op grindlaag
Draagmuren: 0,50m, natuurstenen blokken
Scheidingsmuren: gipsblokken 9cm
Muurafwerking binnen: Kalkstucwerk
Buitenkozijnen: eiken en isolerende beglazing
Luiken: 20mm cederhout
Dakconstructie: eikenhouten gordingen en sporen
Dakbeschot: populierenhout planken 18mm
Isolatie: PUR panelen 100mm
Dakbedekking: tuile canal
Gootwerk: zink
  Installaties
Verwarming: electrische radiatoren
Warmwater: electrische boiler
Ventilatie: badkamerventilator
Vuilwaterbehandeling: fosse tout eaux

Bouwkosten (restauratie)
grondwerk bestrating en riolering: € 13.000,-
vloeren en opgaand werk: € 22.440,-dakconstructie en isolatie: € 21.800,-
dakbedekking en zinkwerk: € 8.000,-
kozijnen en luiken: € 7.500,-
electriciteit: € 6.800,-
verwarming en warmwater: € 2.700,-
stuk- en tegelwerk: € 7.500,-
 
     
  restauratie  
   
  vorige nieuwsbrief n°4  
     
  Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen stuurt u mij een mail  
     
  abonneren of uitschrijven  
  © studiohelder | all rights reserved