studiohelder
     
  confort d'été (2)Als vervolg op de vorige nieuwsbrief, wil ik in dit nummer twee thema’s behandelen rondom het comfort in de zomer, beide over de inertie van de aarde; een “puits provençal” en “in de grond wonen”.  
     
  puits provençal  
     
  ventilatieVentileren is een noodzaak. De lucht in de woning moet schoon zijn en droog. Op zichzelf al een hele klus. Ventilatie lucht komt van buiten. Is dus verse lucht dat wel, maar in de zomer van een te hoge temperatuur. (Ik heb hier het over Zuid Frankrijk, alles ten zuiden van Orleans, zie kaart met aantal zonne-uren)
Deze tempertuur is moeilijk te beinvloeden. Toch is dat nodig om te voorkomen dat er teveel warme lucht in de woning komt.
Een manier om deze verse lucht vóór te behandelen is airconditioning. Dit heeft als voordeel dat het heel effectief is, maar heeft ook tal van nadelen: lawaaiig, lelijk en energieverslindend.
Bovendien wil ik hier graag de meer bioklimatische oplossingen bespreken, dat past beter in mijn concept van bouwen.
 
     
  studiohelder, aantal zonne-uren frankrijk  
  werking van de puits provençalEen puits provençal (aardwarmtewisselaar) is een systeem dat de buitenlucht aanzuigt en deze lucht via een ondergrondse buis naar de woning leidt. Onderwijl wordt de warmte afgegeven aan de omliggende grond die kouder is. De aangevoerde lucht komt dus met een lagere temperatuur in de woning.  
     
  studiohelder, puits provençal  
     
  In de winter geldt overigens het omgekeerde en dan heet hetzelfde systeem hier in Frankrijk een “puits canadien”. Voila!
In de tussenseizoenen is er geen rendement. In die periodes zijn buitentemperatuur en grondtemperatuur zo’n beetje hetzelfde. Desondanks kan het systeem gewoon blijven functioneren.
Dit is in het kort de werking. Er is echt veel meer over te weten, vooral als u overweegt een dergelijk systeem uit te voeren. Maar voor hier en nu te gedetailleerd. Wilt u meer het fijne ervan weten, zie onderaan de bronvermelding of u kunt mij benaderen.
 
     
  de grond in  
     
  Een andere manier om te profiteren van de inertie van de aarde is door de grond in te gaan. Dus niet alleen fundering, maar dieper, tot en met de muren en/of dak.
Het terrein moet er wel aanleiding toe geven. Een hellend terrein en een gunstige ligging ten opzichte van de zon.
Een goede verhouding tussen ondergronds en bovengronds, voldoende daglicht en contact met buiten vind ik ook heel belangrijk. Ik hou zelf niet van een holwoning, met slechts één buitengevel. Dat is weliswaar een behoudende benadering geef ik toe, er gebeurt heel wat méér op dat gebied en hele uitdagende projecten, zie onderstaande foto’s
 
     
  villa vals  
  villa Vals zwitserland Bjarne Mastenbroek en Christian Müller van de architectenbureaus SeARCH en CMA  
     
  Er zijn extra investeringen aan verbonden, want muur en dak moet de gronddruk kunnen weerstaan en een uiterste zorgvuldigheid moet worden besteed aan de waterdichtheid. Maar deze investeringen verdienen zich zeker terug in minder energiegebruik en onderhoud en voor de liefhebber hiervan, meer comfort.  
     
  villa gramat  
  boerderij in IJsland villa in Gramat, G.G.R. Architectes, Toulouse  
     
  uitgevoerde projectenEen tweetal van mijn projecten zijn ook gedeeltelijk ondergronds. Niet zo extreem als in de voorbeelden, maar desondanks is het effect heel goed merkbaar. In één van deze 2 projecten woon ik zelf. De woning (zie onderstaande foto en doorsnede) bestaat uit 2 verdiepingen, waarvan de slaapverdieping gedeeltelijk in de grond is gebouwd. Het is daar circa 10°C koeler dan op de woonverdieping!
Dat is een enorme kwaliteit, garandeert een goede nachtrust en dus de noodzakelijke energie om de dagelijkse hitte te kunnen weerstaan.
In de winter is het temperatuurverschil minder voelbaar want op beide verdiepingen is de thermostaat ingesteld op één zelfde waarde, haha.
Ik neem aan dat er minder bijverwarmd hoeft te worden, maar ik heb het nooit gemeten.
 
     
  studiohelder  
     
  geraadpleegde bronnen:
puits provençal:
http://www.fiabitat.com/introduction-au-puits-canadien/

maisons enterrées:
http://habitat-bulles.com/maisons-enterrees

http://www.archinovo.fr/maison/96/la-maison-camouflee?PHPSESSID=868f693e3dbf2ff54d1c1b138bd0ea03

meer over bioklimatisch bouwen/leven:
zoek op Willy Lievens
 
     
  vorige nieuwsbrief n°3 | volgende nieuwsbrief n°5  
     
  Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen stuurt u mij een mail  
     
  abonneren of uitschrijven  
  © studiohelder | all rights reserved